Welkom bij Hoogsensitief (op)groeien!
Een platform voor ouders met hoogsensitieve kinderen.
Je bent hier niet zomaar…je weet, of hebt het vermoeden, dat je kind hoogsensitief is. En dat maakt je zoekend en bezorgd als ouder. Want je kind is gevoelig en de wereld is dat niet overal of altijd. Het is ontzettend confronterend ook om je kind te zien worstelen met heel alledaagse situaties, gewoon omdat het overweldigd wordt door prikkels en/of vastloopt in het vele denken en voelen.
Je bent niet alleen!
Niets is zo heftig voor een ouder dan je kind in pijn of ongelukkig te zien. Je voelt je machteloos en vraagt je stilletjes af of het wel goed komt. Je probeert vanalles, maar zelfs met de beste bedoelingen lijk je je kind niet te kunnen helpen zoals je zou wensen.
Hey…en ik ken dat. Je bent dus niet alleen. Samen met mij en jou, zijn heel wat ouders met hoogsensitieve kinderen op een bepaald moment beginnen zoeken naar antwoorden en tips die kunnen helpen.
Ben je benieuwd naar hoe mijn hoogsensitief verhaal begon? Lees het hier
Maar op deze pagina gaat het over jou en je (vermoedelijk) hoogsensitieve zoon/dochter. En waarschijnlijk waai je hier aan omdat je OF gewoon nieuwsgierig bent en eens wil neuzen OF je kind ervaart op dit moment echt last door zijn hoogsensitiviteit en je zit met je handen in het haar als ouder.
Waar zit jij op deze lijn? Check het en kijk wat jou nu al zou kunnen helpen.
Wat is er toch aan de hand met mijn kind? En wat doe ik verkeerd?
Ik twijfel nog… is mijn kind écht hoogsensitief?
Ik ben er net achter gekomen: mijn kind is hoogsensitief!
Oei en ik ben het misschien ook?!
Ik weet het al even, maar ben er nog niet echt mee bezig geweest.
OK, mijn kind is hoogsensitief, HOE kan ik hem/haar helpen?
Let’s deal with it!
And then there was peace and happiness!
Wat is er toch aan de hand met mijn kind? En wat doe ik verkeerd?
Je ziet je kind worstelen met het leven, hoort het moeilijke vragen stellen, niet reageren als leeftijdgenootjes, emoties zijn intens, veranderingen zijn moeilijk, slapen/eten loopt niet vlot en er moet niet veel gebeuren om je kind helemaal uit evenwicht te krijgen. ‘Op een ander’ lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar thuis zie je je kind volledig in tranen/woede/afzondering gaan. In je omgeving hoor je vooral positieve vrolijke verhalen van andere ouders over hun kinderen. En je vraagt je af wat je verkeerd doet en of er iets ‘mis’ is met je kind.
Dit is echt een rotte fase! Je maakt je zorgen, het maakt je onzeker en in het slechtste geval zien jij en je partner/omgeving het anders. Wat jij ziet als gevoelig, ziet de ander misschien als aanstellerij.
Je had het je allemaal anders voorgesteld. En dat is niet leuk, maar wat nog erger is: je ziet je kind echt last hebben. Van wàt is in deze fase nog de vraag…
Zit je in deze fase? Dan ben ik heel blij dat je hier bent. Want vanaf nu kunnen we verder! En kijk naar de as: er zijn echt mogelijkheden om te groeien, zowel voor jou als je hoogsensitieve kind! We gaan dit samen doen!
Ik twijfel nog… is mijn kind écht hoogsensitief?
Vul dan snel hier de vragenlijst in en ontdek het meteen. Mag ik je meteen een tip geven? Als je je kind herkent in de vraag is het antwoord JA. Want hoogsensitief ben je of ben je niet, maar in minder stressvolle periodes zal je kind echt veel minder last ervaren door zijn/haar hoogsensitiviteit. Er gaan dus periodes zijn van drama en gedoe, maar evengoed periodes dat alles veel vlotter loopt!
Kan je kindje nog niet praten? Dan is het soms moeilijker om de vragenlijst in te vullen. Want pas vanaf dat onze kinderen kunnen praten hebben we zicht op hun innerlijke leefwereld. Toch kan je al eens naar de vragenlijst kijken. En misschien kan dit artikel dat ik maakte voor Libelle Mama je ook al op weg zetten in deze fase.
Twijfel je nog? Of krijg je van je omgeving ook wel eens te horen (oudercontacten vaak ene aanleiding) dat ze denken aan ASS of ADD/ADHD? Wil je het laten testen? Wel als je dit zou willen, weet dan dat je vanaf de leeftijd van 5 jaar je kind kan aanmelden voor een diagnostisch traject. Zo kan je dit uitsluiten of bevestigd krijgen. Let wel op dat ze in het traject het hoogsensitieve kenmerk meenemen in hun observaties, want dit is nog niet altijd het geval aangezien hoogsensitiviteit geen stoornis/problematiek is. Waarom? Zodat we misdiagnostiek kunnen tegengaan. Want er zijn veel overlappingen, maar het is neurobiologisch wel degelijk een ander verhaal.
Hey en durf je gevoel te volgen. Als ouder weet je meer dan je denkt!
Ik ben er net achter gekomen: mijn kind is hoogsensitief!
Oh dit is echt een turbulente periode! Enerzijds ben je blij dat er een soort van verklaring is en anderzijds denk je misschien: Ai! En nu?!
Je voelt naast opluchting ook dat je aan het begin staat van een hele zoektocht. Je voelt je misschien ook nog wat ‘alleen’ in je zoektocht. Tijd dus voor wat geruststelling en wat behapbare informatie. Wel dan is SAMEN Hoogsensitief opgroeien, the village iets voor jou! Je ontmoet er andere ouders die net als jij hun kinderen zien worstelen met de hoogsensitiviteit van hun kind.
Het is de meest veilige en warme manier om verder te groeien! Want je kan zeker in deze fase een village gebruiken! Geloof me…ik bouwde voor jou wat ik zelf het hardste heb gemist.
Want als je vertelt aan anderen dat je kind hoogsensitief is (nu je het dan eindelijk weet waar het schoentje al die tijd al wrong), verwacht je dan niet meteen aan begrip, erkenning of applaus.
Dus dan is er de village!
Oei en ik ben het misschien ook?!
Nog niet zeker? Vul dan de vragenlijst in voor volwassenen. Net al bij de kinderen: herken je jezelf in de vraag dan is het antwoord ‘Ja’.
Vanaf nu loopt je zoektocht naar antwoorden parallel met die van je hoogsensitieve kind. Appelen vallen niet van perenbomen…
Je gaat wel merken dat het belangrijk is om vanaf nu je eigen hoogsensitiviteit ook beter te leren kennen en begrijpen. Want als jij uit evenwicht gaat, gaat je kind dat ook. Het zijn echte spiegeltjes…
Om je daarbij te helpen schreef ik het toegankelijke boek “Hoogsensitief ouderschap”. Want ouderschap + jouw hoogsensitiviteit is next level.
En waarom toegankelijk? Omdat je je in de tropenjaren bevindt en niet alle tijd van de wereld hebt om te lezen 😉 Het boek gaat je in deze fase geruststellen, verwarmen en enorm inspireren. Want het staat vol tips!
Oh en ga eens snuffelen bij “Hoogsensitief Groeien” hier op de site, want ook jij kan groeien! En zo groeit je kind automatisch mee. Of zit je kind niet bij in jouw wagen misschien 😉
Ik weet het al even, maar ben er nog niet echt mee bezig geweest.
Waar begin je?
Wanneer heb je tijd?
Op dit moment lijkt het precies weer wat beter te gaan…
Wat moet je lezen? Wanneer moet je lezen?
Allemaal herkenbaar voor ouders met hoogsensitieve kinderen.
Er is de laatste jaren (gelukkig) veel verschenen over hoogsensitiviteit. Maar daardoor kan het ook zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En laat ons toegeven, wanneer heb je tijd om te lezen als ouder? En daarnaast: hoe confronterend is die vakkundige literatuur soms? Het gaat wel om jouw kind hè! Dan wil je vooral nog even horen dat het goed komt met je kind.
Om je wat te laten wennen aan dit hele ‘hoogsensitiviteitsgebeuren’ is het fijn om vooral wat geruststelling en herkenbaarheid te vinden! Check de podcast Hoogsensitief Groeien en ga eens wandelen met mij in je oren! Ik maakte ook een aflevering samen met Tuur. Hij vertelt er aan mij hoe het voelt om een hoogsensitief kind te zijn. Ideaal dus om ook eens samen te beluisteren. Het zou voor een mooi gesprek en (h)erkenning kunnen zorgen bij jouw hoogsensitieve zoon/dochter.
OK, mijn kind is hoogsensitief, HOE kan ik hem/haar helpen?
OK, je bent er zeker van: je kind is hoogsensitief en je ziet het met periodes extreem veel last ervaren door die hoogsensitiviteit. Maar ook voor jou wordt het tijd dat er iets verandert. Teveel gedoe thuis, heel wat drama zorgen ook bij jou voor stress en onzekerheid.
Als zoekende ouder heb je weinig tot geen tijd. Je ziet je kind worstelen en ongelukkig zijn. En je wil je kind daar vanaf helpen.
In deze fase ben je gretig om bij te leren om je kind snel en beter te kunnen ondersteunen.
Dan wil je concreet aan de slag gaan. En niet zelf tips moeten bedenken, of eerst 100 pagina’s lezen om er eentje te vinden…
Een boek dat ik je kan aanraden in deze fase is “Het hoogsensitieve kind” van Esther Bergsma. Wil je liever sneller vooruit? Check dan de module: “Mijn kind is hoogsensitief en wat wil dat nu zeggen?”. Het is de basis van al de stappen die je nu gaat zetten. Zo ontdek je hoe je kind denkt, op welk domein hij/zij hoogsensitief is en hoe je hem daar al in kan ondersteunen. Je gaat je kind zoveel beter begrijpen na deze module en nog een belangrijker gevolg: je kind gaat zich zoveel beter begrepen voelen. En dàt..dat is de basis van jullie nieuwe start.
Start? Ja je bent gestart in het begrijpen van de hoogsensitiviteit van je kind om je kind beter te kunnen ondersteunen binnen dit (toch best uitdagende) kenmerk. Met de juiste begeleiding, informatie, inzichten, tips en jouw leergierigheid die bij deze fase hoort ga je snel sprongen vooruit maken! Oef! Dat is eindelijk nog eens goed nieuws!
Je bent duidelijk klaar voor de volgende fase!
Let’s deal with it!
Je begrijpt ondertussen dat hoogsensitiviteit een belangrijk en wezenlijk onderdeel is van wie je kind is/denkt en voelt, hoe hij/zij functioneert en waarom hij/zij soms volledig blokkeert! Now we’re on a roll!
Op je eigen tempo ga je nu vooral vooruit gaan. Af en toe mis je nog eens een afslag, maar je gaat het zien en bij kunnen sturen! De weerstand die je eerst voelde, wordt nu vervangen door extreme leergierigheid en honger naar verdieping! En gelukkig zijn er zoveel concrete tips en handvatten die je in deze fase kan ontdekken en toepassen.
Met vallen en opstaan, MAAR wel steeds minder hard! Groeien en knoeien gaan hand in hand in deze fase.
Goed nieuws ook, je hoeft geen pedagoog of therapeut te zijn om je kind in zijn/haar hoogsensitiviteit te kunnen ondersteunen. Je mag gewoon papa/mama zijn! Je moet niets speciaal ‘doen of kunnen’. De handvatten en tips zijn makkelijk in te zetten in dagdagelijkse uitdagingen. Het zijn zelfs de kleinste tips die al voor grote verschillen kunnen zorgen.
Grote verschillen? Jep ik bedoel eigenlijk: minder gedoe, minder drama, meer rust, meer plezier. Voor jou en je hoogsensitieve kind!
Sommige gaan in dit stukje all the way en anderen willen thema per thema groeien. Want je bent er je ondertussen heel goed van bewust dat die hoogsensitiviteit een rol speelt in elk thema van het leven van je kind: vriendschap, (ergens geen) slapen, school, afscheid nemen, zijn/haar zelfbeeld, faalangst…
Herkenbaar? Check dan hier wat je allemaal nog kan leren! Ben jij een thema per thema groeier? Of wil je meteen all the way gaan?
And then there was peace and happiness!
You kid me not? Jawel, dit is haalbaar. En als je op dit punt staat, ga je me gelijk geven! Als je je de hoogsensitiviteit van je kind (her)kent, er rekening mee houdt en weet welke randvoorwaarden je kind in evenwicht houden, dan is alles (terug) mogelijk.
Er gaan zelfs periodes zijn dat je even vergeet dat je kind hoogsensitief is. Omdat alles veel makkelijker lijkt! Geen addertje onder het gras, dat is gewoon jouw verdienste!
Het mooiste aan deze fase is dat ook je vertrouwen groeit dat het wel goed gaat komen met je kind later. En die kans heb jij door de voorbije fasen inderdaad mee gecreerd. Onderschat niet wat het voor je kind betekent om begrepen te worden. Om zichzelf ook al beter te begrijpen op die manier. Omdat jij in jouw manier van aanpak ook verteld hebt wat je doet, waarom dat je dat doet en zo je kind dus al vroeg leert wat hem/haar helpt en wat lastig is of tegenwerkt.
Ik richt me even tot de hoogsensitieve ouder: stel je eens voor wat verschil het voor jouw volwassen leven had kunnen betekenen als je ouders dit hadden geweten/geleerd?
Natuurlijk gaan er nog uitdagingen zijn! Het leven is één grote uitdaging. Maar jij weet hoe je je kind hierbij kan ondersteunen. En jouw kind groeide ondertussen met je mee en weet al als geen ander waarom hij zoveel voelt en denkt. En ook wat helpt. Want jij leerde het hem, gewoon door hem/haar hierin te ondersteunen.
Meer dan welkom!
Eender op welk punt je momenteel zit: je bent hier meer dan welkom! En ik hoop ook dat je op deze manier ziet dat er heel wat groei mogelijk is!
Binnen een jaar kan je van het eerste naar het laatste punt doorgroeien! Hoe weet ik dat? Omdat ik al duizenden ouders ondertussen op weg mocht helpen. En ze op een jaar tijd allemaal enorm samen met hun kinderen zag groeien naar meer geluk er heel wat meer rust in huis!
Ikzelf deed er heel wat meer jaren over. Er bestond gewoon minder informatie over toen ik ontdekte dat Tuur en ik hoogsensitief bleken te zijn. En nog belangrijker: ik vond nergens echt goeie tips. Ofwel was het praktisch niet haalbaar (yogamatten in de tropenjaren zijn ver zoek) , ofwel was het te zweverig (met wierook alleen kom je er echt niet!), ofwel niet concreet genoeg (alsof je met de tip: Stop het piekeren! zomaar zou kunnen stoppen?!), ofwel niet hoogsensitief proof (de bijbel “Oei ik groei” is bijvoorbeeld echt niet van toepassing op hoogsensitieve kindjes).
Soit, ik ontwikkelde mijn eigen tips met veel trial and error. En dat hoef je dus al niet meer te doen! Want ik bundelde al mijn kennis en tips voor jou in een online aanbod! Trajecten, modules, een village,… alles wat ik zelf heb gemist ontwikkelde ik met passie en liefde voor jullie en jullie kinderen!