help ben ik wel echt hoogsensitief

Zijn deze vragen herkenbaar?

  • Hoe weet je nu zeker dat je hoogsensitief bent?
  • Is het invullen van de vragenlijst wel echt voldoende?
  • En kan je die lijst verkeerd invullen?
  • Ben je een twijfelgeval bij een lage score?
  • Wat als je de vragenlijst zonder deskundige invult, weet je het dan wel zeker?
  • Kan je dit voor je kind invullen en vanaf welke leeftijd dan?

Dit zijn allemaal vragen die ik wekelijks krijg. Dus dit is een topic waar meerdere hoogsensitieve personen in het begin van hun zoektocht tegenaan lopen. Of het nu over henzelf of over hun kind gaat. Als hoogsensitieve persoon wil je het gewoon graag ‘goed’ doen en houd je van zekerheid. En dan is dit soort ‘sneltest’ met soms ietwat vreemde en dubbele vragen een uitdaging om je zeker te voelen bij het resultaat.

Wil je de test nog eens doen voor je verder leest?

Hier vind je de vragenlijst ‘is mijn kind hoogsensitief’?
Hier vind je de vragenlijst ‘ben ik hoogsensitief’?

Hoogsensitiviteit is geen diagnose, wel een kenmerk. Ben je de eigenaar van dit kenmerk? Dan is het in jouw grootste voordeel om dit te weten. De vragenlijst is dus bij ons allemaal de start van een belangrijk proces. Hier enkele antwoorden op de meest voorkomende vragen die ik van cliënten of volgers krijg.

Is deze test betrouwbaar?

Elaine Aron ontwikkelde in 1994 een vragenlijst om te weten te komen of je hoogsensitief bent.

Deze zelftest bestaat uit een vragenlijst met eenvoudige vragen, waarbij een positief antwoord op 14 of meer vragen een indicatie is dat je hoogsensitief bent. De eenvoud van deze test zorgde er wel lange tijd voor dat vele mensen de betrouwbaarheid van de zelftest in vraag trokken. In 2006 kwam er een wetenschappelijk onderzoek met medewerking van 851 personen. Uit de resultaten blijkt dat de zelftest een ideaal en betrouwbaar instrument is bij het meten van hoogsensitiviteit.

Toch weet ik dat professor Elke Vanhoof, ijverig aan het werken is aan een nog meer sluitende test, omdat er toch best nog veel ruimte is voor interpretatie van de vragen. Intussen bieden de bestaande vragenlijsten een goede indicatie. Sowieso is het aan te raden om je verder te informeren en eventueel verder advies in te winnen bij een gespecialiseerd deskundige.

Ben je dan niet hoogsensitief als je een lagere score hebt?

Jawel, een score tussen 8 en 14 wilt zeggen dat je sensitief bent, niet HOOGsensitief. Dat kan een voordeel zijn. Want je kunt wel veel aanvoelen, maar je ervaart niet de problemen en klachten die hoogsensitieve personen wel ervaren op mentaal, fysiek en emotioneel vlak.

Kan je het niet op een andere manier testen?

Ja, er zijn voldoende onderzoeken gedaan naar de verschillen tussen mensen met een hoogsensitief en een niet hoogsensitief brein. En er zijn frappante verschillen gemeten dankzij MRI scans. Alleen gebruiken we dit soort testen enkel om onderzoek te voeren, niet als tool om te testen of je hs bent of niet. Wil je hier veel meer over weten en spreekt de wetenschappelijke kant van hoogsensitiviteit je aan? Check dan zeker Esther Bersma haar laatste boek: “Het hoogsensitieve brein”. Je zou er van schrikken hoeveel al geweten is en hoe frappant én wetenschappelijk bepaalde verklaringen zijn voor de manier waarop een hoogsensitief persoon denkt of voelt. Vind je dit allemaal te technisch? Ik vertaalde het belangrijkste voor jou in het online traject “Hoogsensitiviteit in mensentaal”.

Waarom kan het niet getest worden zoals ADD of ASS.

Dit zijn twee diagnoses waarbij we spreken van een neurologische stoornis, waardoor mensen bijhorende symptomen vertonen. Dit kan dus ook onderzocht worden.

Hoogsensitiviteit is geen diagnose, wel een kenmerk. We kunnen door het nemen van een MRI scan je hersenactiviteiten meten, waardoor we kunnen zien dat een hoogsensitief brein sneller ‘aan’ springt dan gemiddeld en dat het ontzettend veel, snel en diepgaand prikkels verwerkt. We weten door die onderzoeken ook dat er niets ‘stuk’ is, dus er is geen sprake van een stoornis. Ik zeg in de praktijk altijd dat een hoogsensitief brein gewoon anders is geprogrammeerd. Ondanks dat het geen stoornis is, is het ook geen kenmerk dat je ‘af/aan’ kan zetten. En je kan het niet ineens zomaar ‘krijgen’. Je hebt het of je hebt het niet. De zelftest is een prima tool om eens te kijken of er misschien sprake is van Hoogsensitiviteit.

Symptomatisch zijn er heel wat overeenkomsten tussen HSP – ASS – ADD/ADHD. Toch zijn er als je diepgaand kijkt een heleboel elementaire verschillen. Mocht je twijfelen raad ik het altijd aan om dit te laten onderzoeken en je aan te melden voor ene diagnostisering. Niet om in een hokje geduwd te worden, wel om jezelf beter te leren begrijpen en ondersteunen mocht je deze diagnose toch krijgen. Ik kan je trouwens Eline Clayes aanraden over deze topic van @etiketjes_en_afgestemdopvoeden. Check zeker haar Instagram pagina.

Hoe verklaar je een hoge en lage score? Ben je dan meer hsp of beter hsp?

Heel belangrijk; DE hoogsensitieve persoon bestaat niet! Er zijn 3 verschillende gebieden waarin je hoogsensitief kan zijn. Een hoge score wilt zeggen dat je hoogsensitiviteit een belangrijke rol speelt in alle drie de gebieden. Het gaat over het fysieke domein, het mentale en intuïtieve domein. Het kan zijn dat je hoogsensitief bent en toch geen last hebt van etiketjes of naden in je sokken, dan ben je op dat fysieke stuk niet hoogsensitief. Misschien heb je enkel last van het associatief denken waardoor je constant de neiging hebt om te gaan piekeren, dan is je hoogsensitiviteit eerder in het intuïtieve domein actief en voel je anderen feilloos aan. Over de drie domeinen is veel te zeggen, toch is er nog maar weinig over te vinden. In het traject “Hoogsensitiviteit in mensentaal” komen deze domeinen uitvoerig aan bod, want ik vind persoonlijk dat ze je veel meer vertellen dan je misschien beseft, meer dan de score op zich. Het verklaart onder andere je score op deze zelftest enorm goed.

Je bent dus niet beter of minder hoogsensitief met een hoge of lage score, het wilt gewoon iets zeggen over het x aantal domeinen waarin je hoogsensitiviteit een rol speelt.

 De ene dag herken ik me in alle vragen van de test, de andere dag in geen enkel. Ben ik dan hoogsensitief?

Als je de vraag van de lijst herkent, is het antwoord JA. Misschien is het vandaag (op een dag dat je amper last hebt gehad van externe prikkels) helemaal niet van toepassing om met JA te gaan antwoorden op de vraag of je last hebt van geluiden en geuren. Morgen wanneer je het openbaar vervoer moet nemen naar je werk, is het misschien een heel ander verhaal.

Kijk, als je heel goed weet om te gaan met je hoogsensitiviteit of wanneer je in een prikkelvrijere periode zit, dan kan het zijn dat je hoogsensitiviteit helemaal niet zo sterk aanwezig is als op een prikkelvolle dag waarbij je ook nog eens verschillende triggers tegenkomt.

 Mijn partner vindt de test het onzin.

Ja dat kan best, het is op zich ook wel een beetje gek dat je dit via een vragenlijst (die je dan nog eens zelf invult) te weten kan komen. Nodig je partner eens uit om de test voor jou in te vullen. Kijk eens wat hij/zij herkent en kom ook te weten wat je misschien nog niet hebt verteld, of wat voor je partner niet zo duidelijk is. Het is ook in het voordeel van je partner dat jij te weten komt of jij of jullie kind hoogsensitief is. Want het ‘weten’, is de eerste stap in het begrijpen en het op de juiste manier te leren ondersteunen en verzorgen, waardoor je er minder en minder last van zal hebben. Dat is in ieders voordeel toch? Willen jullie echt bevestiging krijgen, ga dan ten rade bij een deskundige die samen met jullie de vragenlijst overloopt om zo samen de score te kunnen bepalen.

Vanaf welke leeftijd kan je dit invullen voor je kind?

Ikzelf vind taal best een belangrijk element om bepaalde vragen echt te kunnen beantwoorden voor je kind. Toch ga je al vroeger kunnen te weten komen of je kind hoogsensitief is. En zal je vermoeden enkel versterkt worden als taal erbij komt, omdat je dan echt alle vragen kan beantwoorden. Kijk naar je kind en vertaal de vragen naar wat past bij de leeftijd van je kind. Bijvoorbeeld voor een baby kan je niet zeggen dat hij eerst zal kijken voor hij ergens in klimt, want hij kan nog niet eens stappen. Maar heb je het idee dat je kind alles eerst wilt observeren voor hij het uitvoert, en doet hij dat het liefst vanop jou schoot? HSP deskundigen kunnen deze vertaling wel wat mee begeleiden als je dat wilt. Ik raad gewoon aan om er rekening mee te houden dat je kind hoogsensitief kan zijn als er je bepaalde zaken opvallen die je met ‘ja’ kan beantwoorden in de vragenlijst. Doorheen de jaren zal het duidelijker worden of je kind effectief hoogsensitief is of niet. Het kan zeker geen kwaad om er op tijd attent voor te zijn en het mee te nemen in de opvoeding en de manier waarop je verbindt met je kind.

Ik praat hierover ook in de podcast van het eerste seizoen van MamaBaas. Misschien kan dit luisterfragment je ook weer wat verder op weg helpen.

Wil je echt alles weten over hoogsensitieve kinderen en hoogsensitieve opvoeding kan je terecht in het online traject hierover. Er komt een nieuwe ronde aan! Wil je meer informatie of je inschrijven, aarzel dan niet, want 28 mei starten we. De volgende ronde staat pas in 2022 gepland. En de plekjes zijn beperkt! 

Check zeker ook de live die ik deed op Instagram, die is soms makkelijker doorgestuurd naar je partner dan dat de kans bestaan dat hij/zij dit leest 😉

Dan zie ik jullie in de volgende blog!
Liefs, Bieke

error: Beveiligde inhoud