Fijne feestdagen

Stel dat ik je zou vragen aan wat je bij de feestdagen denkt, dan gaat het allerlei associaties opleveren. Leuke en minder leuke associaties. Het gaat van ‘gezellig’ tot ‘te druk’. Van ‘leuk samenzijn’ tot ‘sociale verplichtingen’. Van ‘fijn die lichtjes’ tot ‘hatelijk die muziek’. Van ‘verbondenheid’ tot ‘eenzaamheid’. Ik schrijf het allemaal op een whiteboard voor je op. Zie je al jou associaties staan? Of noteer ze even zelf. Zet het woord ‘feestdagen’ centraal en teken maar 😉 

Als hoogsensitief persoon kan je ondanks je talent om oneindig te associëren ook extreem zwart/wit denken. En dat werkt tegen je. 

Wat als ik nu zeg dat je Kerst zowel ‘gezellig’ als ‘te druk’ mag vinden? Je hoeft niet te kiezen. Het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en te onderzoeken op welke manier je Kerst wenst te beleven. Welke associaties laat je realiteit worden? Daar heb je meer vat op dan je denkt. 

 

 

Kijk even terug naar mijn imaginair whiteboard en omcirkel met groen alle associaties die je fijn vindt. En met rood de woorden waar je de rillingen van krijgt (om welke reden dan ook).  

Groen is hetgeen waar je naar mag streven (echt). Er zullen woorden bij staan die ervoor zorgen dat je feestdagen op een manier kan beleven dat je in evenwicht blijft. Dat je de feestdagen aangenaam en gezellig vindt.  

Rood is in dit verhaal geen Kerstkleur, het zijn de woorden die je vertellen waar je energie aan verliest, dus waar een uitdaging aan vast hangt. De uitdaging van: schrappen/beperken/begrenzen. Zodat je uiteindelijk ook in evenwicht blijft.  

Er zal altijd wel wat rood zijn, maar laat het niet overheersen. En kijk HOE je het rode toch wat aangenamer kan krijgen.  

Op mijn whiteboard staat in het groen: samen aan het vuur zitten met glühwein, kleine feestjes, pakjes aan elkaar geven, samen eten, vrienden zien, ongegeneerd meezingen op kerstmuziek, de kerstboom versieren, kaarsjes branden.

En rood: te drukke feestjes, te veel feestjes op korte tijd, kerstshoppen, te veel eten, dronken mensen, opmerkingen over de kinderen die niet willen kussen, oppervlakkigheid, sociale verplichtingen,…

 Dus ik beperk het rode en organiseer de kerstperiode op zo’n manier dat we dit tot het minimum kunnen herleiden, of ik grens op voorhand af, waardoor het altijd blijft bij ‘korte pijn’. Waardoor het beter te verdragen en sneller ‘verteerd’ is. Zo werd ‘dagenlang recupereren’  doorheen de jaren vervangen door meer en meer genieten van Kerst en de feestdagen.  

Soms moet je er tradities of Heilige huisjes voor breken. En dat is lastig, zeker omdat je als hoogsensitief persoon conflictvermijdend bent in combinatie en bovendien niemand wil teleurstellen. Maar ik kom terug uit bij het begin van mijn blog: het hoeft niet zwart/wit te zijn. 

Je kan voldoen aan sociale verwachtingen en toch ook voor jezelf blijven zorgen. 

Schets op voorhand wat anderen van je kunnen verwachten, dan grens je op voorhand al af. Waardoor jij beter die grens kan uitvoeren en waardoor anderen hier op voorhand ook al rekening mee kunnen houden.  

Hoe kan je dat? Door heel goed stil te staan bij wat JIJ wenst. Hoe JIJ het ziet zitten. Wat voor JOU het verschil kan maken. Met wie JIJ gezellig de feestdagen wil vieren en bij wie JIJ het bezoek kort wil houden….

Als je weet wat belangrijk is voor JOU is de volgende stap te kijken hoe je dit vertaald kan krijgen naar de werkelijkheid. 

Hoe? Bijvoorbeeld door op voorhand al aan te kondigen dat:

       je na de hoofdschotel al naar huis zal vertrekken en dus zal passen voor het dessert. 

       je liever een kerstontbijt organiseert dan een avondfeest.

       je liever een kerst/nieuwjaarswandeling wil doen met een soepje aan het vuur dan uren te moeten tafelen. 

       je dit jaar in plaats van cadeautjes liever samen dat bedrag aan een goed doel wil schenken. 

       je enkel van op afstand iedereen gaat begroeten en niet gaat kussen.

       je ten laatste …uur wenst dat het feest gedaan is. 

       je op vakantie gaat deze periode. 

       je liever iedereen in kleine groepjes ziet in plaats van allemaal samen.

      

 Het vraagt soms moed om bepaalde tradities te doorbreken. Toch is het mogelijk. Als jij eerst goed stil staat bij wat je wenst, of wat je niet meer wenst én hoe je het anders wenst, dan is het mogelijk om tradities aan te passen. 

 TIPS: 

  1. zet eerst alles dus op een rijtje: wat wel, niet meer & hoe dan anders!
  1. Schrijf je boodschap uit en oefen ze! Begin met wat liefde (+), laat dan weten wat je niet meer wenst (-) en sluit af met jou geweldig nieuwe voorstel (+). 

Bijvoorbeeld 

(+) Ik ben heel blij dat we dit jaar terug samen mogen vieren

(-) Alleen wil ik niet meer terug naar het lange tafelen van vroeger

(+) DUS wij gaan al om …u terug naar huis vertrekken. En je hoeft daarvoor niets aan te passen. Mochten we daardoor het dessert missen is dat prima. 

  1. Bespreek thuis wie van jullie deze boodschap zal brengen. Meestal lukt het één van jullie beter OF zal het automatisch door één van jullie twee makkelijker aanvaardt worden.  

Mijn Kerstwens vandaag voor jullie is dus: blijf dicht bij jezelf en vul je feestdagen in op je eigen manier. En die manier mag hoogsensitief zijn. Op maat van wat er bij jou past en goed voelt. En zo kunnen feestdagen gezellig zijn en blijf jij beter in evenwicht. En zo is het automatische gezelliger voor je omgeving…if you know what I mean 😉 

Fijne feestdagen allemaal! I feel you! Zowel in het genieten als in het waakzaam blijven zoeken naar mijn evenwicht deze dagen. 

 Heel veel liefs, Bieke 

error: Beveiligde inhoud