de 9 triggers van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit; het is een complex gegeven. Maar wat als ik je nu vertel dat het allemaal veel gemakkelijker wordt wanneer je weet waar je op moet letten? Te gemakkelijk? Nee, hoor! Laten we samen even bekijken welke 9 triggers er zijn die jij in de gaten moet houden op je radar (of die van je kind) zodat je de beste, hoogsensitieve versie van jezelf kan bovenhalen.

Mijn hoogsensitieve ervaring 

Wees gerust: ik ga je niet vertellen hoe je het vanaf nu moet doen. ‘Moeten’ is trouwens een woord waar ik zelf een acute allergische reactie van krijg. Ik wil je wel vertellen: 

 • wat ik de voorbije jaren heb ontdekt;
 • hoe hard ik zelf heb gesukkeld;
 • in welke valkuilen ik ben getuimeld;
 • waarin ik ben gegroeid.  

Ik ben blij dat ik hiervoor ook kan putten uit de vele verhalen van andere hoogsensitieve ouders die ik als professional heb mogen leren kennen en begeleiden. 

Ik schreef onder andere een boek over hoogsensitief ouderschap, maar wil zoveel mogelijk mensen bereiken met mijn bevindingen. Daarom giet ik mijn door ervaring verworven kennis af en toe in een blog zodat ook jij zelf aan de slag kan. Leuk, he! 

De 9 triggers

Ik ben vertrokken vanuit negen triggers die elke hoogsensitieve persoon, hoe jong of oud ook, vast herkent. Triggers zijn dingen die ons uit balans kunnen brengen, bewust of onbewust. Ze bepalen of een dag goed of slecht verloopt. Ze zorgen ervoor dat we ’s avonds in huilen of in woede uitbarsten. De eenvoudige oplossing zou zijn: ban deze triggers uit je leven. Maar helaas: ze horen onvermijdelijk bij het leven. 

Dus tenzij je je ergens als kluizenaar eenzaam in een bos wilt terugtrekken, zal je een manier moeten vinden om er op een andere, constructieve manier mee om te gaan.

Klaar voor de 9 triggers die jou kunnen doen steigeren? Hier komen ze.

 1. Overprikkeling
 2. Conflict
 3. Afscheid
 4. Stress
 5. Kritiek
 6. Onbegrip
 7. Onrechtvaardigheid
 8. Oppervlakkigheid
 9. Dominantie

Mijn mama zei vroeger altijd: ‘Wie bang is, krijgt slaag!’ Het was haar motto om me over de zoveelste drempel te krijgen, om me door mijn angst heen te krijgen, om me in mezelf te laten geloven. Ik begrijp nu beter dan toen wat ze ermee bedoelde en ik begrijp nu ook heel goed waarom ze dat zo vaak tegen me heeft moeten zeggen, en waarom ik het zo moeilijk had om haar advies te volgen. 

Van nature ben ik iemand die de confrontatie liever zo veel mogelijk wil vermijden, ook de confrontatie met mijn eigen angsten. Al die moeilijke momenten kan ik vandaag herleiden naar die negen triggers. Waar ze me onrustig maakten en uit balans konden brengen, laat ik me er nu veel minder door vangen. Ik herken de triggers sneller, waardoor ik ze grotendeels te snel af kan zijn. Let wel: grotendeels. Ik ben niet perfect (verre van) en ik ga nog steeds af en toe over mijn grenzen. 

Wel weet ik tegenwoordig meestal waarom ik zo emotioneel reageer én ben ik een stuk milder geworden voor mezelf. Want daar begint alles volgens mij mee: met mildheid en authenticiteit.

Ook hoogsensitieve gezinsleden?

Ook leden uit jouw gezin kunnen getriggerd worden door één of meerdere van de hierboven aangehaalde uitdagingen. Is dat altijd even gemakkelijk? Zeker niet. Heeft het ook zijn voordelen? Oh ja!

De grootste tip die ik je wil meegeven is: wees mild voor jezelf. Je bent sowieso als hoogsensitieve ouder iemand die geeft en blijft geven zolang dat nodig is, zolang ‘anderen’ dat nodig hebben. Je gezin zal niets tekortkomen, daar ben ik zeker van. Ik wil je gewoon

tonen hoe je af en toe je eigen grenzen wat beter kunt bewaken, zodat je ook leert en kunt genieten van wat jouw hoogsensitiviteit en die van je kind je allemaal brengt.

Houd dus zeker mijn blog verder in de gaten voor meer concrete tips en tricks de je leven net dat tikkeltje gemakkelijker kunnen maken. Wil je meteen aan de slag? Neem dan zeker ook een kijkje op mijn Instagram account.

Ik richt me graag specifiek tot jou en jouw hoogsensitiviteit. In welke rol dan ook van je leven. En even onder ons: denk maar niet dat bij mij alles altijd van een leien dakje loopt!

“Als je denkt dat kinderen opvoeden of een relatie (al dan niet met jezelf) onderhouden vermoeiend en complex is… dan betekent dat alleen maar dat je het waarschijnlijk goed doet!”

Liefs, Bieke

error: Beveiligde inhoud