Wat als we samen, (groot)ouders en leerkrachten, het verschil zouden kunnen maken nu en voor de toekomst van onze hoogsensitieve kinderen?

Deze ‘wat als’ ligt binnen handbereik. Ik geloof dat het mogelijk is. Ik geloof in een nieuwe generatie hoogsensitieve (jong)volwassenen. Ik geloof het echt.

En met het boek “Wat echt werkt bij kinderen die hoogsensitief zijn” en dit gelijknamig event hoop ik mee voor dat verschil te zorgen.
Want 1 op 5 kinderen is hoogsensitief. In de klas is dat een gemiddelde van 5 leerlingen. Of een gemiddelde van 366.000 hoogsensitieve kinderen in Vlaanderen. Kinderen die nu vaak samen met hun ouders vastlopen in hun hoogsensitiviteit, thuis en op school.

“Wat echt werkt bij kinderen die hoogsensitief zijn” is een event

E

OVER hoogsensitieve kinderen

E

Met de juiste informatie over het hoogsensitieve kenmerk. Wetenschappelijk onderbouwd.

E

Gebracht op een toegankelijke manier.

E

Aangevuld met tal van concrete handvatten en praktische tips die je meteen thuis of in de klas kan inzetten.

E

VOOR (groot)ouders EN leerkrachten, de belangrijkste sleutelfiguren en zorgdragers in het leven van kinderen.

E

Dat de twee belangrijkste leefwerelden en sleutelfiguren van kinderen met elkaar verbindt, thuis en school.

De sprekers en hun lezingen

Esther Bergsma
Esther Bergsma

Esther Bergsma is sociaalwetenschappelijk onderzoeker en expert op het gebied van hoogsensitiviteit. Ze is veelgevraagd (internationaal) spreker en leidt professionals op die in het onderwijs en (geestelijke) gezondheidszorg met hoogsensitiviteit te maken hebben. Ze is onder andere auteur van de boeken Hoogsensitieve kinderen, Het hoogsensitieve Brein, Gelukkig Hoogsensitief en een reeks e-Books voor het onderwijs. Zij initieerde het online platform Hoogsensitief.NL met de ambitie de verkenning, herkenning en erkenning van de eigenschap hoogsensitiviteit te versterken.

De lezing van Esther

“Het brein van hoogsensitieve kinderen”

Waarom reageren hoogsensitieve kinderen soms emotioneler dan anderen? Waarom hebben ze vaker problemen met eten, slapen en leren? De verklaring daarvoor ligt in de werking van hun hersenen. Die functioneren anders dan die van andere kinderen. Het hoogsensitieve brein verwerkt stimuli op een diepgaande manier en dat heeft nadelen, maar zeker ook voordelen. Esther vat helder en compact de wetenschappelijke inzichten hierover samen, zodat je hoogsensitieve kinderen beter leert begrijpen. Zowel thuis als op school kan dat een positief effect hebben.

Katrien De Smet
Katrien De Smet

Katrien is orthomoleculair therapeut, emotioneel en energetisch traumabegeleider, hartcoherentie coach en heeft al 10 jaar een pilates studio. Ze is vooral iemand die in geen enkel hokje past en die met haar integrale manier van werken (PNI) en denken kan invoelen op welke laag van het mens-zijn mag gewerkt worden. Of het nu fysiek, mentaal, emotioneel of energetisch is, Katrien heeft handvaten genoeg om weer in balans te komen richting een ideaal bestaan.

De lezing van Katrien

Ademen, eten, bewegen, slapen,… we doen het allemaal. Maar zijn we er ons ook bewust van? En wat als we deze bewuster kunnen gaan inzetten om om te gaan met je hoogsensitiviteit.

Tijdens deze lezing gaat Katrien je een aantal zeer concrete handvaten aanleren zodat je je kind kan helpen met stress en prikkels reguleren op de moment zelf én pro-actief de veerkracht te versterken.

Katrien staat bekend voor haar hands-on tips die je meteen thuis en in de klas kan gebruiken. 

Bieke Geenen
Bieke Geenen

Hoogsensitief expert, therapeut & auteur.
Meer lezen over Bieke? Dat kan hier!

De lezing van Bieke

Bieke Geenen is naast gastvrouw van dit event ook spreker. Op het event zal ze in première haar lezing brengen van haar gelijknamige boek “Wat echt werkt bij kinderen die hoogsensitief zijn”. Het boek dat de twee belangrijkste leefwerelden en bijhorende zorgdragers van onze hoogsensitieve kinderen verbindt, nl. thuis en school. Want het is namelijk zo dat hoogsensitieve kinderen zich op school heel anders tonen dan thuis. Bieke heeft de perfecte manier gevonden om te vertellen hoe hoogsensitiviteit zich op beide terreinen manifesteert. Zodat zowel ouders las leerkrachten deze kinderen beter kunnen begrijpen en ondersteunen. Aan de hand van 10 behoeften zal ze je vertellen wat hoogsensitieve kinderen echt nodig hebben om te kunnen groeien en floreren. Je mag je verwachten aan een rake, herkenbare, toegankelijke lezing met het juiste evenwicht tussen concrete inzichten en praktische tips. Opnieuw slaagde ze erin een boek te schrijven dat zowel een eyeopener is, als een praktische handleiding, voor zowel ouders als leerkrachten. Tijdens de lezing krijg je haar dynamische vibe en persoonlijke voorbeelden er extra bij.

Het boek zal ook op het event gelanceerd worden. En met wie kan deze geboorte beter gevierd worden dan met de mensen waarvoor Bieke het boek schreef. Juist, met jullie dus. Mocht je zin hebben, ben je ook meer dan welkom op de feestelijke receptie na het event. Ideaal om ook gewoon even na te babbelen.

Een event voor

E

ouders en grootouders van hoogsensitieve kinderen.

E

leerkrachten

E

zorgdragers

E

professionals die werken met hoogsensitieve kinderen.

E

kortom iedereen die graag meer wil leren over hoogsensitieve kinderen.

E

Dat de twee belangrijkste leefwerelden en sleutelfiguren van kinderen met elkaar verbindt, thuis en school.

Waarom dit event?

Ben jij toevallig zelf hoogsensitief?

Kan jij je dan nog herinneren hoe lastig het soms was als kind om je emoties te moeten verstoppen? Hoe vaak je je onbegrepen of ‘anders’ hebt gevoel? Hoe vaak je moest horen dat je niet zo moeilijk moest doen of moest stoppen met denken of vragen stellen? Zowel thuis als op school?

Zonder het onze ouders of leerkrachten kwalijk te nemen. Want toen wij kinderen waren, was hoogsensitiviteit nog heel onbekend. Pas in 1996, toen ik zelf 13 jaar was kwam Elaine Aron met de naam ‘hoogsensitiviteit’. Maar het duurde tot mijn eigen zoon 2,5 jaar was en ikzelf 30, dat ik het kenmerk leerde kennen en besefte dat Tuur het van geen vreemde had…

Hoe vaak heb ik me sindsdien afgevraagd hoe anders mijn leven had kunnen lopen als mijn ouders het kenmerk hadden gekend toen ik een kind was? Want ik had het geluk om lieve ouders te hebben, die me maar al te graag hadden ondersteund elke keer ik kopje onder ging door typische hoogsensitieve uitdagingen op school en in mijn leven.

Maar ze kregen toen zelf niet de ondersteuning die ze zochten of konden gebruiken om me te helpen. Ik kan me nog herinneren dat mijn mama ooit ten einde raad een boekje kocht over ‘indigokinderen’, in de hoop daar wat antwoorden in te vinden in wat er ‘mis’ was met mij, waarom het leven me soms zo zwaar viel.

Ik kan de tijd niet terugspoelen. Maar ik kreeg nu met Tuur en alle hoogsensitieve kinderen en hun ouders die ik al mocht begeleiden wel de kans om het verschil te maken in hun ontwikkeling en kindertijd. En de resultaten zijn verbluffend. Het verschil in hun mentale en emotionele ontwikkeling wanneer ouders en leerkrachten de hoogsensitiviteit van een kind zien en meenemen tegenover wanneer er geen rekening mee gehouden wordt is buitengwoon treffend.

Niet alleen zie ik het aan Tuur, hoe sterk hij is op zijn 12 jaar. Hij is zeker niet ‘minder’ hoogsensitief als ik op die leeftijd. Trouwens je bent hoogsensitief of niet, het verschil zit in hoeveel last je erdoor ervaart, waardoor het lijkt alsof de ene persoon meer hoogsensitief is dan de ander. Maar hij kent zijn hoogsensitiviteit al heel goed, waardoor hij goed weet wat hem helpt, wat hij nodig heeft en wat voor hem soms moeilijk is. En wij als ouders weten heel goed op welke manieren we die ‘moeilijke’ stukjes mee kunnen ondersteunen. Nog steeds met knoeien en groeien, maar als ik zie waar hij nu al staat, met welke zelfkennis en veerkracht hij nu al door het leven gaat, dan is hij het levend bewijs hoe anders het opgroeien als hoogsensitief kind kan zijn nu in vgl met vroeger.

Ik zie het ook bij alle kinderen en hun ouders die ik de voorbije tien jaar mee heb mogen ondersteunen. Ik lees het in de berichten van coachees die mijn online trajecten rond hoogsensitief (op)groeien en opvoeden volgden. Hoe ze op korte tijd vooruitgaan, hoeveel meer rust er in het gezin komt, hoe ze van blijven vallen naar af en toe struikelen evolueren. Het is prachtig om telkens opnieuw waar te nemen.

Want thuis zijn we net als iedereen die ik mag ondersteunen. Thuis zijn we gewoon Tuur en mama, samen met een niet hoogsensitieve papa en zus Fran. Maar met de juiste inzichten en de juiste handvatten geraak je gewoon veel verder dan zonder…

Daarom dus dit event…

Of ben je mama/papa/grootouder en niet hoogsensitief?

Wel dan zal dit event je alles bieden wat je nodig hebt om de hoogsensitiviteit van je kind(eren) of leerlingen beter te begrijpen. Want hoogsensitiviteit is allesbehalve een hype. Het hoogsensitieve kenmerk is een gevolg van neurobiologische verschillen in het zenuwstelsel en brein. En dat weten we dankzij alle onderzoeken die de laatste 30 jaar werden gedaan.

En ook al is het dus geen ‘problematiek’ of ‘diagnose’, het is wel degelijk een kenmerk dat voor vele lasten kan zorgen, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Dus een kenmerk waar best rekening mee gehouden wordt in functie van het volledige welzijn van jonge opgroeiende kinderen.

Maar als je zelf niet hoogsensitief bent is het soms moeilijk te volgen of te begrijpen hoe een hoogsensitief kind denkt, voelt en de wereld om zich heen ervaart. Het lijkt al snel overdreven. Of adviezen die voor jou werkten toen je kind was, lijken averechts te werken bij je eigen kind. Dit maakt het soms lastig. Zowel voor de volwassene als het hoogsensitieve kind. Het breekt je hart als je je kind wil helpen, maar je krijgt het antwoord of het gevoel dat je elkaar niet begrijpt.

Een open blik, een hart voor je kind en de wil om te begrijpen is het enige dat je nodig hebt om het event te kunnen volgen als niet hoogsensitieve (groot)ouder. De rest daar zorgen wij voor in de lezingen. We voorzien je van de juiste inzichten en heel fijne tips die je als niet hoogsensitieve ouder makkelijk (en soms zelfs beter dan de hoogsensitieve ouder) kan inzetten thuis.

Je hoeft zelf niet hoogsensitief te zijn om je hoogsensitieve kind te leren begrijpen en daardoor als de beste te kunnen ondersteunen. Dat bewijs (mijn partner is niet hoogsensitief) zie ik hier thuis al meer dan 10 jaar…Maar de juiste inzichten en tips zijn ook voor de niet hoogsensitieve ouder noodzakelijk om rekening te kunnen houden met een heeeeel belangrijk deeltje van jouw zoon/dochter.

Daarom dus dit event…

Of ben je een leerkracht/zorgdrager of professional?

Dan krijg je een dag om je vingers bij af te likken. We kennen allemaal de events en congressen waar je inhoudelijk en/of praktisch op je honger blijft zitten. Met deze sprekers en lezingen kan je niet anders dan groeien. Wat je misschien al weet en doet zal bevestigd worden, maar je zal ook getrakteerd worden op straffe nieuwe inzichten, omdat we heel wat van de theorie ook specifiek gaan vertalen naar de praktijk. Voor de leerkrachten die nog niet veel over het kenmerk weten zijn de lezingen het ideale ‘infopakket’. Dus waar je ook staat in je kennis over het kenmerk, je gaat veel opsteken op dit event. En daarnaast ook kunnen netwerken.

Het is echt ons doel om je naast de juiste kennis ook heel hands on tips mee te geven die je de volgende lesdag kan inzetten. 1 op 5 van je leerlingen is hoogsensitief, dat is zeker niet de meerderheid, maar ik kan je al vertellen dat heel veel van de tips die je gaat krijgen voor veel meer leerlingen van jouw klas/school een verschil gaan maken. Want als we het hebben over prikkelgevoeligheid, dan ligt het aantal kinderen veel hoger dan 1 op 5.

Dus daarom dit event…

Beste leerkracht, ik hoop dat je dit event mee komt volgen. Want ik ben ervan overtuigd dat je als leerkracht voor een geweldig mooi en extreem waardevol verschil kan zorgen in de klas voor hoogsensitieve kinderen. Dus je bent zo hard welkom! Op eigen initiatief of liever nog met toestemming en de bankkaart van de school 😉

Ook daar hebben we aan gedacht. Je zal zien dat er twee soorten tickets zijn.

Dit event, biedt alles voor de leerkracht en de ouder die graag meer wil weten over het hoogsensitieve kenmerk. Samen met drie topsprekers gaan we ervoor zorgen dat je de correcte informatie krijgt over het kenmerk dat 1 op 5 kinderen hun identiteit en (toekomstige) leven meebepaalt. Naast kennis ga je ook naar huis met ontzettend veel praktische tips, die je meteen thuis en/of in de klas kan inzetten.

Locatie

Schouwburg ’t Schaliken in Herentals.

Makkelijk bereikbaar met de wagen. Gratis parking rondom de schouwburg.

Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer. Op 10 min wandelen van het station.

Voldoende logeermogelijkheden in de buurt voor mensen die van verder komen of er een weekendje van willen maken.

We kozen bewust voor deze schouwburg in de Kempen om tal van hoogsensitieve redenen:

  • Geen druk verkeer, geen trams waar je tussen moet rijden, veel parking, dicht bij een station dat veel aansluitingen heeft naar alle kanten van BE, …
  • Een hoogsensitief vriendelijke accommodatie: zachte zeteltjes, fijne belichting en goed geluid.
  • We hebben de locatie al gebruikt voor het vorige event en het was op alle punten heel goed meegevallen en valt dus onder de rubriek ‘never change a winning team’.

Dit event gaat niet rondtrekken (ik wil de vraag al voor zijn 😉). Het is eenmalig dat we dit doen en het programma maakt de afstand die je er misschien voor moet afleggen, meer dan waard. Het is dan ook een uniek en exclusief event.

Uren

  • De eerste lezing start stipt om 10u en we ronden af om 16u.
  • Vanaf 9u is het mogelijk om rustig toe komen en nog een koffietje te drinken in de foyer alvorens je naar de zaal te begeven.
  • We nemen een middagpauze van 60 minuten.
  • Mocht je na het event nog zin hebben, ben je meer dan welkom op de receptie om de boeklancering te vieren en wat na te babbelen.
  • Om 18u sluiten we de deuren.

    Tickets

    Een ticket voor de ganse dag kost 55 euro excl BTW. En bij elk ticket zit ook een uitnodiging voor de feestelijke receptie na het event, om na te babbelen en het nieuwe boek van Bieke samen te vieren.

    Let op, want er zijn twee soorten tickets (beide wel met dezelfde prijs). Het onderscheid zit enkel in of je het aankoopt als particulier (ideaal voor alle (groot)ouders in de zaal 😉) en je voldoende hebt aan een betaalbewijs. OF als je het koopt als leerkracht/school/professional en je dus een iets vollediger betaalbewijs nodig hebt dat dient als factuur om in te brengen.

    Dus klik het juiste soort ticket aan dat je nodig hebt.

    LET OP de tickets zijn beperkt! Vol = vol

    Na aankoop ontvang je van ons je ticket in je mailbox. Check zeker je spam mocht dat niet zo zijn. Bij problemen mail je support@hoogsensitiefgroeien.be

    Bewaar deze mail goed, want we zullen 27 oktober aan de inkom je ticket nodig hebben om te scannen. Je mag het afprinten, of op je gsm tonen.

    Tickets die zijn aangekocht worden niet terugbetaald. Je mag wel je eigen ticket aan iemand anders doorgeven/doorverkopen mocht je zelf niet aanwezig kunnen zijn.

    Extra’s

    Je zal ook zien dat je bij aankoop van je ticket nog twee zaken extra KAN aankopen:

    • Namelijk de pré-order van het boek “Wat echt werkt bij kinderen die hoogsensitief zijn”.
      Zodat je meteen een eigen exemplaar na het event mee naar huis kan nemen. En zo hoef je niet meer aan te schuiven tijdens het event om er een eentje aan te schaffen.
    • Daarnaast kan je ook een lunchpakket van Foodprepper aankopen. Zodat je je daar die dag zelf geen zorgen meer moet om maken. Hier kan je zien wat er in dat lunchpakket zit. Maar dit is niet verplicht! Je mag je eigen lunch voorzien. Check hieronder de praktische informatie i.v.m. eten en drinken

    Praktische informatie

    • Als je graag notities maakt, best pen en papier voorzien. Niet alle presentaties zijn achteraf beschikbaar.
    • Er is drinken te koop op het event. We werken met jetons. Je kan voor jezelf het juiste aantal jetons kopen. Zo hoef je niet met een overschot aan jetons naar huis nadien 😉 Je kan cash betalen of met payconiq.
    • Je mag je eigen eten voorzien en nuttigen in de foyer. Het is niet toegelaten om in de schouwburg (zaal) te eten. Er is ook een uur pauze voorzien tijdens de middag. Er zijn heel wat tavernes in de buurt van de schouwburg.
    • Er is GEEN opvang voorzien voor kinderen.
    • We voorzien een loge voor de mama’s die overdag willen kolven. Best wel even een mail sturen naar support@hoogsensitiefgroeien.be, dan weten we hoeveel ruimte we moeten voorzien.
    • We voorzien gratis vestiaire, dus we letten met veel plezier op je winterspullen, zodat die niet in de weg moeten zitten.
    • Ook deze keer zal er een heel team helpers zijn die je met warmte zullen helpen bij al je vragen.

    Mocht je nog vragen hebben, mag je ons altijd mailen: support@hoogsensitiefgroeien.be, Natasja zal zo snel mogelijk je vraag behandelen.

    Zo, tot 27 oktober dan? Want dit ga je niet willen missen!

    Alle liefs,

    Bieke

    error: Beveiligde inhoud